FRA DØMT TIL FRIKJENT

Dette gjør vondt å skrive, men det er føles ufattelig viktig å belyse det. Hendelsen har preget meg siden ei venninne ringte meg samme dag som voldtekten skjedde, og jeg har vært her for henne siden og vært oppdatert på saken. De siste ukene har det gjort ekstra vondt, og jeg kan ikke fatte at noe så urettferdig kan skje i vår velferdsstat. 

Politiet tok saken på alvor da de fikk inn anmeldelsen i desember 2016, og i oktober 2017 kunne vi puste litt ut. Saken var oppe i Tingretten og han ble dømt til fengsel og betale oppreisningserstatning.

Her er utdrag fra saken VG publiserte:
Journalist dømt for voldtekt av en kvinnelig frilanser

En journalist i 30-årene er dømt til fengsel i fire år og tre måneder for sovevoldtekt av en ung kvinnelig frilansjournalist.

Retten kom til at mannen hadde samleie med kvinnen, som er i 20-årene, til tross for at hun sov og/eller var ute av stand til å motsette seg handlingen på grunn av beruselse.

Ifølge dommen skjedde sovevoldtekten på et nachspiel i desember 2016. Kvinnen, som da var frilansjournalist på samme arbeidsplass som tiltalte, var så full at hun ramlet i bakken mens de ventet på drosjen som skulle ta henne til et nachspiel sammen med flere andre. Hun kastet opp på veien, og da de kom fram var hun forvirret og søvnig og måtte støttes inn i huset, ifølge dommen. Der ble kvinnen hjulpet inn på et soverom i underetasjen. Etterpå gikk de andre opp for å drikke hvitvin. Etter 15-30 minutter gikk tiltalte ned på soverommet hvor kvinnen lå. Mens hun sov, heter det i dommen, hadde han samleie med henne.

– Hun var på grunn av beruselse ute av stand til å motsette seg seksuell omgang da tiltalte kom inn på soverommet og la seg i sengen, skriver tingretten i dommen. Tiltalte, som erkjente seg ikke skyldig under hovedforhandlingene, har forklart at han ble full etter å ha drukket øl og whisky. Han hevder at kvinnen samtykket til den seksuelle omgangen, men dette fester ikke retten lit til.

– Tiltalte som skal bedømmes som om han var edru, forstod at fornærmede ikke var i stand til å ta vare på seg selv herunder motsette seg hans handling, heter det i dommen. Mannen ble også dømt for å ha sendt kvinnen en Snapchat-melding som retten finner å være «rettsstridig adferd». Retten mener meldingen var klart egnet til å påvirke fornærmedes rolle som vitne i saken.

Han skrev blant annet: «Som en friendly hands-up, vil jeg bare si at jeg kommer til å gå til rettslig motangrep dersom jeg ikke blir renvasket snarest, med henleggelseskode «Intet straffbart forhold.» Han skrev også: «Dette er overhode ingen trussel mot deg, jeg vil bare gjøre deg klar over at det -kan- bli runde(r) i retten dersom jeg ikke blir renvasket.»

– Saken er anket. Han har anket både skyldspørsmålet og erstatningsspørsmålet, sier mannens forsvarer til VG.

For noen uker siden var saken oppe i Lagmannsretten, og der skjer det jeg overhode ikke kan fatte. Fra å bli dømt til fire år og tre måneder, samt å betale oppreisningserstatning blir har frifunnet fra alt. Det henger virkelig ikke på greip, og er helt ubegripelig for meg å skjønne. Hvorfor ta det store steget å anmelde noen som har gjort en slik ugjerning og sitte runder i retten for ingenting. Det skal ikke være slik at man skal tenke at «alle kan begå voldtekter, for man blir ikke dømt likevel». Denne saken er et godt eksempel på det, til tross for bevis og at jenta gjorde alt riktig fra starten av. Hun gikk rett til voldtektsmottaket og anmeldte samme dag. Jeg har kjent henne i mange år, og vet at hun er dønn ærlig og troverdig (dette er egentlig unødvendig å skrive, men jeg gjør det likevel). Hun visste fra starten at dette var overhodet ikke noe hun hadde blitt med på. Voldtektsmannen derimot, så sin rett til å utnytte ei som var alt for beruset til å motsette seg handlingen.

Systemet kan ikke være sånn at en person først blir dømt av fagdommere i Tingretten, for så å bli frikjent av ti ukyndige mennesker i Lagmannsretten? Skjønner ikke at forskjellene kan være så store, og det er ikke slik rettssystemet vårt skal være. Det skal ikke føles som en ren tilfeldighet om noen blir dømt eller ikke. Det er det i dette tilfellet, og dessverre mange andre også.

Jeg kommer aldri til å glemme samtalen vi hadde samme dag som hendelsen skjedde. Stemmen hennes var skjelven og hun var helt fra seg av redsel og fortvilelse. Senere har vi også hatt samtaler der hun har hatt angst eller vært svært nedfor. Naturlige reaksjoner etter et slik traume, og som jeg kan kjenne meg godt igjen i. Håper så inderlig at det ikke stopper her. Det kan det bare ikke gjøre, for det er så urettferdig. En voldtektsmann går fri, og ei som har blitt utsatt for noe av det verste man kan bli utsatt for, får ikke rettferdigheten hun fortjener.

Forrige uke tok jeg kontakt med John Christian Elden, og vil gi han en stor takk for at han har oppnevnt seg som bistandsadvokat for henne og nå ser på saken. Prøver å ikke miste håpet og krysser alt jeg har for at denne saken ikke stopper her, og får en riktig og mer rettferdig avslutning.

2 kommentarer

  1. Helt utrolig.. Men likevel ikke. Jeg sluttet å lese nyheter da jeg innså hvor urettferdig og tilbakestående det norske rettssystemet faktisk er. Jeg blir sjokkert gang på gang av hvor lett det er å slippe unna i dette landet, og ikke minst hvor lave straffene er. Om man får en straff, soner man ikke tiden ut engang! Og tenk, folk som begår voldtekt og drap får til og med rabatt på straffeutmålingen i mange tilfeller! Jeg blir så oppgitt og frustrert på ofrenes vegne. Men rettssystemet i Norge er designet slik at det er den kriminelles rettigheter som skal ivaretas først og fremst, mens ofrene og deres pårørende kommer i andre rekke. Det er en stor skam!

  2. Ann-Kristin Frank

    Helt enig med Trine her. Det er helt utrolig, men slik er det i Norge og det skal vi ikke finne oss I! Gjelder det vinningsforbrytelser og svindel, får de lange straffer og det er ikke snakk om å bli dømt først, anke og vinne. Nei, penger betyr langt mer enn mennesker i dette landet. Ikke rart vi ikke tør anmelde voldtekter hverken i eller utenfor forhold. I et forhold kan man bare glemme det. Uansett om meetoo# kampanjen også får fram dette perspektivet. For det er ALDRI greitt å ha sex med et menneske som IKKE har samtykket! Men her må det lovendring til og jeg har skrevet under på kampanjen deres om dette og delte offentlig. Håper så mange som mulig skriver under. Politikerne våre er ikke verdt den stolen de sitter i på Stortinget hvis de ikke endrer loven slik at de kan dømme ALLE som har sex med mennesker UTEN SAMTYKKE!!!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *