FRA HALVHJERTET TIL HELHJERTET


Nå er det på tide å gå fra å være en halvhjertet influencer, til å bli en helhjertet en. Jeg har ikke ønsket å bruke mye tid på det i det siste, fordi jeg har ønsket å finne ut hvilken rolle jeg vil ha i det først. Ikke minst, hvordan det skal få påvirke meg og ikke.

Jeg vet med meg selv, og jeg tror dessverre at det gjelder mange andre også, at man lett kan la seg rive med av denne sosiale medier-sfæren, uten å tenke over hva det gjør med oss. Tiden man bruker på det, kan gå utover andre ting. Kanskje er man mindre tilstede med familie, venner og på jobb. Kanskje glemmer man seg selv. Kanskje man sammenligner seg. Kanskje kommer tanker om at man ikke er flink nok, pen nok, bra nok.

Skal jeg bruke tid på det må jeg være bevisst og reflektert over en del. For å ikke miste meg selv. For å ikke sammenligne meg. For å gjøre det for meg selv, og ikke andre. Det gjelder om man bruke sosiale medier privat eller profesjonelt, er influencer eller om man følger influencere. Det gjelder med andre ord nesten alle nordmenn. Yngre som eldre.

Det har vært mye snakk om ansvar. Er det influencerens ansvar? Eller er det leserne/følgere sitt ansvar? Vel, jeg synes ansvaret ligger hos begge parter. Influencer har i dag (heldigvis), fått et ansvar om å merke innhold med reklame, annonse og spons. Utover det har ikke influencere et ansvar om hvordan de påvirker, det avgjøres opp til hver enkelt profil. Utifra deres samvittighet, refleksjon og bevissthet. At de kanskje påvirker til et mindre bærekraftig samfunn, materialisme, skjønnhet- og kroppspress, og til en hverdag som «folk flest» (selv om jeg misliker den definisjonen), kanskje ikke er realistisk. Ansvaret ligger derfor i størst grad hos de som leser. Hvordan de oppfatter bilder og tekster, og hvordan det får gå inn på de. Føler man seg mindre flink, pen, bra og tilstede, bør man ta noen runder med seg selv om det er sunt å ta del i andres liv gjennom sosiale medier. Kanskje man trenger en pause, eller at man må begrense tiden man bruker på det. Selv om vi både ubevisst og bevisst lar oss påvirke, tar vi et valg om å bruke sosiale medier og følge andres liv, og det er individuelt hvordan man opplever det og velger å stille seg til det.

Skal jeg klikke meg inn på Instagram eller blogger, må jeg utelukkende klare å se på det som inspirasjon og underholdning. Så får andre ting komme som en bonus, som at jeg kan få tips, bli mer kreativ, reflektert og få nye opplysninger. Jeg synes hver enkelt influencer skal få skape den rollen de selv ønsker, men jeg synes flere burde være bevisst på hva de skaper, både for seg selv og ovenfor andre. Det er ikke dumt å stille seg selv spørsmålet om gjør man det for seg selv, eller for andre? Man bør også tenke over hvilket behov man har for å gjøre det.

Selv liker jeg å skrive tekster, og det har jeg alltid gjort. Jeg har stor glede av det, men også behov for det. På et tidspunkt føltes det bedre å samle det på en blogg, enn å la de ligge i en notatbok eller i et word-dokument. På en annen måte føler jeg at det kan bli uinteressant og bare ha tekster som dette, eller andre ting jeg brenner for. Vi mennesker er komplekse. Har ulike sider, og er sammensatt. Jeg vil gjerne samle på hverdagene mine, dele de og vise mer av meg. Da uten at det skal bli overfladisk eller det samme igjen og igjen. Jeg har ikke like stort behov for det som før, men jeg vil gjerne ha variasjon her også.

Konklusjonen her, er rett og slett å være mer bevisst på hva det gjør med meg, og hvilken plass det får ta. Jeg har merket at jeg ikke har likt retningen sosiale medier har ført meg, kanskje oss. Derfor har jeg tatt litt avstand. Nå er jeg mer bevisst på hvordan jeg skal bruke det. Hvordan jeg påvirker og blir påvirket. Sosiale medier har nok kommet for å bli, og det er fint det blir diskusjoner og meninger rundt det. Det tar stor del av manges liv, på godt og vondt, og for å ha et sunt forhold til det må vi skape bevissthet. Tenk over hvordan du bruker sosiale medier, hvor stor del det får ta og hva det gjør med deg.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *